Bijenmarkt

Zaterdag 6 juli 2024 hopen we de 41e bijenmarkt te organiseren. In tegenstelling tot de voorgaande 40 edities is gekozen voor de 1e zaterdag in juli, omdat dan onze vertrouwde ruimte bij het dorpshuis het Blanke Schot in Uddel wel beschikbaar is. Wij gaan nog één keer proberen om een bijenkeuring te organiseren. De deelname van imkers is in de afgelopen jaren steeds minder geworden, maar we proberen het tij nog een keer te keren.

De bijenkeuring wordt ’s ochtends gehouden vanaf 08.00 uur. Dit onderdeel heeft nieuwe inspiratie nodig. Het aantal te keuren volken in kasten en korven neemt langzaam af. Wij hebben een bijenreglement opgesteld en hopen dat er een nieuwe impuls komt. Laat je volk eens keuren om een objectief beeld van je “bijenhuishouding” te krijgen. Dit jaar is er een aanmoedigingsprijs voor nieuwkomers. In het bijgevoegde reglement staat alle informatie helder en duidelijk op een rijtje.

Geschiedenis

Elk jaar wordt op de tweede zaterdag in juli de bijenmarkt georganiseerd.

In 1982 namen de broers Dirk en Evert Jan van de Brink het initiatief. Men noemde het toe de zwermbijenmarkt.

De bijenmarkt trekt jaarlijks honderden bezoekers, waaronder veel toeristen. Op de markt staan tientallen kramen van imkerijen, verkopers van imkersbenodigdheden en aanbieders van artikelen met een relatie tot natuur. De aanvoer van bijenvolken is in de loop van de jaren wel minder geworden. Er  wordt ’s morgens vroeg altijd nog handel gedreven vanaf 08.00 uur. De bijenmarkt wordt georganiseerd op het terrein naast dorpshuis het Blanke Schot in Uddel.

Voor de officiële opening trekt men altijd een prominente persoonlijkheid aan. De eerste bijenmarkt werd geopend door de toenmalige burgemeester van Apeldoorn, Jhr. Beelaarts van Blokland. In al die jaren is de bijenmarkt twee keer niet doorgegaan. In 1997 in verband met plotselinge overlijden van de toenmalige voorzitter Jan Bronkhorst. In 2020 vanwege de corona maatregelen. In 2021 werd de bijenmarkt voor de 38e keer georganiseerd.

In onderstaand reglement voor de keuring van bijenvolken vindt u alle benodigde informatie.