Werkgroepen

  • Werkgroep bijengezondheid: deze geeft voorlichting en helpt indien nodig met de bestrijding van ziekten onder de bijen.
  • Werkgroep bijenmarkt: deze organiseert sinds 1982 jaarlijks op de 2e zaterdag in juli haar bijenmarkt. Daar is een keuring van bijenvolken aan verbonden.
  • De commissie onderwijs organiseert, bij voldoende belangstelling, een beginnerscursus bijenhouderij. Verder bekijkt zij de mogelijkheden voor het organiseren van een bijencursus voor gevorderden. Er wordt ook aan bijscholing gedaan. (Oud)cursisten komen samen om ervaringen uit te wisselen. Ook organiseren we workshops (bijv koninginnenteelt) om de opgedane kennis en ervaring bij te houden of te vergroten.
  • De commissie bijenstand: sinds februari 2021 hebben we een stukje grond in bruikleen aan de Harderwijkerweg bij Uddel. Daar staat een blokhut en is er een mogelijkheid om bijenvolken te plaatsen.  Dit is onze bijenstand en natuurtuin. Dit jaar staan de bijenvolken van de vereniging op de bijenstand. Er is een groot deel ingezaaid. De basiscursus volgt de praktijklessen inmiddels in onze tuin.
  • Drachtplanten zijn belangrijk voor onze honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Wij organiseren workshops en cursussen over drachtplanten.
  • De commissie koninginnenteelt is in 2022 gestart. Binnen de vereniging is er belangstelling voor raszuivere F1 koninginnen. Er wordt geprobeerd koninginnen te kweken van Buckfast, Carnica en Zwarte Bij. Aan het eind van dit jaar wordt dit eerste try-out jaar geëvalueerd.